MarkadAcademy

MARKAD'S

Milyen üzleti modellek vannak?

Amikor az üzleti tervezés workshopokon az üzleti modell meghatározásához jutunk, sokszor kérdezik tőlem, hogy azt hogyan? meg mi is az? Ezért ebben a bejegyzésben felsorolok néhány lehetséges üzleti modellt.

Számos üzleti modell létezik, és az adott vállalkozásnak a tevékenysége és célja alapján kell kiválasztania a legmegfelelőbbet.

Néhány példa:

Értékesítési modell: A termékeket vagy szolgáltatásokat közvetlenül értékesíti a vásárlóknak, vagy olyan értékesítési csatornákon keresztül, mint például az online piacterek vagy boltok.

Bérlési modell: A vállalkozás bérbe adja az ügyfeleknek az általa előállított termékeket vagy szolgáltatásokat, például egy autóbérlő vállalkozás.

Hirdetési modell: A vállalkozás ingyenes szolgáltatást vagy tartalmat kínál a felhasználóknak, és bevételeket szerez a hirdetésekkel.

Felhő alapú modell: A vállalkozás felhő alapú szolgáltatásokat kínál az ügyfeleknek, például adattárolást vagy szoftvereket.

Franchise modell: A vállalkozás engedélyezi, hogy mások is az általa kifejlesztett üzleti modellt használják és az általa előállított termékeket vagy szolgáltatásokat értékesítsék a saját üzletükben.

Előfizetéses modell: A vállalkozás állandó bevételeket szerez az ügyfelektől, akik havi vagy éves díjat fizetnek a termékek vagy szolgáltatások használatáért.

Freemium modell: A Freemium modell az ingyenes és a fizetős szolgáltatások kombinációja. A szó a „Free” (ingyenes) és „Premium” (fizetős) szavakból ered. Az alapvető szolgáltatások ingyenesek, de ha az ügyfél igénybe akar venni bizonyos extra funkciókat, akkor azért fizetnie kell.

A Freemium modell előnye, hogy lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy kipróbálják a terméket, mielőtt megvásárolják. Ezáltal növeli az érdeklődést a termék iránt, és esélyt ad arra, hogy a felhasználók végül fizető ügyfelek legyenek. A modell előnyös lehet azoknak a vállalkozásoknak, akiknek magas az átkonvertálási rátája, azaz a felhasználók nagyobb valószínűséggel válnak fizető ügyfelekké.

Azonban a Freemium modellnek vannak korlátai is. Az ingyenes felhasználók több erőforrást használhatnak fel, és kevésbé valószínű, hogy a fizetős ügyfelekhez hasonlóan lojálisak lesznek a termékkel kapcsolatban. Emiatt nehéz lehet megtalálni az optimális egyensúlyt az ingyenes és a fizetős szolgáltatások között, hogy a vállalkozás hatékonyan működjön és növekedjen.

Természetesen amikor tervezed a vállalkozásod, több modellt ötvözve is kialakíthatod a stratégiádat.

1 thought on “Milyen üzleti modellek vannak?”

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top